Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2011/09/28

"A divat, mint fiatalkori bűn" - Barna Bálint sorozatai

KRITIKA
Barna Balint Az Allurista

Barna Balint Az Allurista

Barna Balint Az Allurista Barna Balint Az Allurista

Barna Balint Az Allurista

Photo: Balint Barna
Styling: Eugenia Zsenya Bulah, Grof
Make up: Kata Kertesz
Model: Fanni
Barna Balint Az Allurista Baksa Sophie

Barna Balint Az Allurista Baksa Sophie

Barna Balint Az Allurista Baksa Sophie

Barna Balint Az Allurista Baksa Sophie

Barna Balint Az Allurista Baksa Sophie

Barna Balint Az Allurista Baksa Sophie

Barna Balint Az Allurista Baksa Sophie

Barna Balint Az Allurista Baksa Sophie
Photo: Balint Barna
Styling: Sophie Baksa
Make up: Kata Kertesz
Model: Akos, Dani

Mivel a magyar divatélet nem igazán jutott konszenzusra a fölött, hogy ki is számít a fiatal generáció intervallumába és boldog-boldogtalanra előszeretettel ráaggatja ezt a címet, aki kiböfög évente valami „szokatlant”, jelen esetben eltekintenék attól, hogy Barna Bálintot, a Mome másodéves fotográfiaszakos hallgatóját, a fiatal generáció tagjaként aposztrofáljam. Új, vagy jó generációként már annál inkább, hiszen egy olyan el nem határolt kis közösség képzeletbeli tagja, akiben megvan a kellő kurázsi és tehetség ahhoz, hogy Magyarországot kirántsa abból a gondolati-esztétikai posványból, amibe az elmúlt évtizedekbe süllyedt.

Bálintról már korábban esett szó egy rövid riport/kritika formájában, amiért meg is kaptam a magamét, mondván nem olyan jó Ő, mint amilyennek én azt látom. Egyet kell értsek ezzel a roppant megfigyeléssel, azonban előre szeretném leszögezni: Barna Bálint tehetsége kiaknázásának épp legelején áll és azt hiszem bátran állíthatom, hogy egy olyan kincsesbánya felszíni bizonyítéka tárult elénk, amelyre hazánkban igen ritkán van lehetőség – erre kiváló bizonyíték az elmúlt hetek fotográfiai terméke, még akkor is, ha pusztán tesztfotókról van szó.

Átlapoztam pár régi Vogue-ot és rengeteg olyan képet találtam benne, amik hatással voltak erre az anyagra – a Fanniról készült fotóknál fontos volt számomra, hogy olyan képeket készítsek, melyek a 90-es évek divatfotóira emlékeztetnek, akár a retus, akár a színkezelés terén.” – mondja Bálint, az első ránézésre akár Patrick Demarchelier korai protfóliójába is beilleszthető képek kapcsán. „Fanni különben a személyes kedvencem, mert irtó könnyű vele dolgozni, és szerintem ez látszik a végeredményen is - de hozzátenném: ez nem volt egy nagy produkció. Úgy értem, nem egy egész napos fotózás volt 6-7 szettel. Fanni könyvébe kellettek új fotók, és segítettem neki.”

A második sorozat apropója is az elsőjével azonos – karakán és erős (első!) tesztfotók Sógor Ákosnak és Csörgő Daninak, akik egy új, kizárólag fiúkkal foglalkozó ügynökség, a NERO* számára készültek, Baksa Zsófi megvalósításában.

Bálinttal olyan egy fotózás amilyenek lennie kell, gyors és eredményes, mert hiszen hiába bármennyire elhivatott a stáb és a modell, egy hangulat, egy tekintet nem tart örökké. Egy tökéletes és értékes fotó a másodperc töredéke alatt készül, így szerintem sokan meglepődnének, hogy milyen gyorsan végzünk egy-egy anyaggal.” – mondja Zsófi. „Bálintnak teljesen helyén van a szíve és nagyon megbízható, én magamat inkább a mad scientist kategóriába sorolnám, így bár ő a fiatalabb, nekem és az egész stábnak is biztonságot tud adni.”

Mikor arról faggatom Zsófit, mennyire volt az szempont, hogy befogadja a magyar gyomor a képeket, határozottan válaszol: a legkevésbé sem. „Fel sem merül, hogy kompromisszumot kössünk bárkivel, bármiért, teljesen szabadok vagyunk. Ugyanakkor én imádom Budapestet, a ritmusát és az Európaiságát, de az itthoni divathoz nem igazán van közöm. A brit főváros, London, ami második otthonom, egy veszélyes és nyugtalanító hely, ugyanakkor divat szempontból én Londont képviselem. Bálintal ezen a vonalon találkozik az ízlésünk. A kísérletezés, a szubkultúrák, a street wear, a DIY, a tribal és az orientális hatások keveredése - a divat, mint fiatalkori bűn.”

S hogyan tovább?
„Koppenhágában és Lodonban még az idén szeretném, ha kimennénk együtt, a helyszínek, a modellek és a kinti szcéna miatt, illetve sok Londoni divattervező van, akivel szeretnék együtt működni. Mostanában csináltam néhány külföldi videó klippet szintén UK labeleknek, így jó lenne zenei területen is minél több inspiráló emberrel együtt dolgozni. De igazából a közös munkáink gerincét a nemzetközi magazin megjelenések és a legjobb fashion blogolon való folyamatos jelenlét (fashionisto stb.) alkotja.” – mondja Zsófi.

Bálint emellett indul a Fashion Video Festivial-on Skeppar Ida közreműködésében, és remélhetőleg tovább folytatja karrierje építését, melyben remélhetőleg a hazai szcéna is hozzájárul remek ruhákkal, modellekkel és helyszínek biztosításával.



*NERO – Egy hónapja alakult boutique fiúmodell ügynökség, mely a jövő őszi szezontól fogja modelljeit a kifutóra léptetni, jelenleg hat modellel dolgoznak.


Az'Allürista






Nincsenek megjegyzések: