Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2011/11/16

L'AMOUR FOU

AJÁNLÓ




Tegnap előtt délelőtt kaptam a barátom egyik barátnőjétől egy üzenetet, mely arra kért, hogy tegyem magam szabaddá az estére: moziba megyünk. A hír alapvetően feltüzelt, imádok filmeket nézni, és amikor megtudtam, hogy ingyen, ráadásul a L’AMOUR FOU-ról, az Yves Saint Laurent életét dokumentáló filmről van szó, azonnal hanyatt vágtam magam – felkelni pedig megnézése után sem tudtam, még segítséggel sem, olyannyira megrendített.

A huszadik század talán legzseniálisabb divattervezője előttünk elevenedik meg, életébe abban a pillanatban tekintünk először bele, mikor a Christian Dior tervezőjévé nevezik ki, s innen egészen haláláig kísérjük hullámvölgyekkel és luxussal tűzdelt életét.
A film narratívája partnere, Pierre Bergé körül mozog, aki Yves és saját hagyatékának, műalkotás gyűjteményének árverezését szervezi, valamint visszaemlékezéseivel ad számot Yves személyiségéről, a hírnévhez való ambivalens viszonyáról, tervezési folyamatáról és a felszíni csillogás mögött rejlő kései depresszióról.

A dokumentumfilm maga csodálatos példája annak, hogy a műfaj mennyire nem merülhet ki a szarvasbikák táplálkozási szokásai, valamint a makrélák párzási gyakorlatai között; megindító, inspiráló és elgondolkodtató
Melegen ajánlom minden kedves olvasóm figyelmébe!

Salut,
Az’Allürista  

Nincsenek megjegyzések: