Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2010/03/30

Egy emelettel a Mennyország fölött






Na ne viccelj. Azt hitted, hogy Katalinhoz csak úgy be lehet lépni? Hát akkor közlöm: nem. Hogy ez alatt mit értek: a csengőt megnyomhatod, a lépcsőn fölszaladhatsz, beléphetsz és végigmasírozhatsz, de Katához kell egy „emelkedett lelki állapot”, tehát:

Kedves olvasó. Érzed a péksütemények illatát a Fehér hajó utcában? Nem? Sebaj, én sem, de képzeld oda. Látod magad előtt a jólöltözött embereket, ahogyan ki-be mennek a Chloét, Balenciagát és YSL-t rejtő Mennyország ajtaján? Igen? Szuper, akkor most ezt felejtsd el.

Szegedi Kata műhelye nem az a hely, ahol ruhák vannak. Sokkal inkább úgy kell rá tekintened, mint egy kiállító teremre, ahol minden egyes műalkotás komolytalanul öntudatos jelentéssel bír – a legutolsó The Room magazin példányától a legfrissebb kézzel kreált Benus Dani cipőig. 
Amikor belépsz, Kedves Olvasó (mától legyen neved Olga), előre figyelmeztetlek: ne ijedj meg. A bejáratot, Katát és a tavalyi kollekciók mesterdarabjait Szőke Gábor zseniszobrász Miklós „szelíd”, Dante névre hallgató „ölebjei” őrzik. A durva külső ne késztessen ítélkezésre, mert ahogyan a realista regények hőseit is érzékeny lélek tölti ki, úgy Dante1 és Dante2 is a legtündéribb jószág a világon.

Az előszoba vállfáin építészeti remekművek: hihetetlen mérnöki pontossággal és pengeéllel mért kreativitással átitatott ruhák a legpiszkosabb, urbánus színekben. Feketék, szürkék… néhol tarkák.

Továbbhaladva a ruhásfogasok mentén Szegedi kisasszonyt akaszthatod le az állványról, akinek szerénysége nehogy megingasson gyönyörűségébe vetett hitedről! Humora elképesztő – könny fog csorogni, zsebkendő kötelező.  


Körülöttünk mindenütt az új kollekció ruhái, bár megfogyatkozva: hál’ Istennek a stylistok (és Mihalik Enikő) nagyon kedvelik Kata kreációit.



„Daniel's road”. Ezzel a mondattal indulunk.

Illetve Benus Dani egyik korai ruhatervével, amelyet jelen esetben Kata továbbgondolt, és ebből az egyetlen egy tervből – történetesen Kedves Olga (már, ha nem haragszol a személyeskedésért) egy mellényről van szó - született meg az egész kollekció.

Keményre festett selyemvékony textilcsíkok sztrádákat alkotva kanyarognak angyalszárny mellényt formálva az ingatag manöken testén. Majd tovább haladnak és lesz belőlük lyukacsos cicanadrág, szoknya és zakó, amelyet a két vállfával arrébb lógó, sportos trikókkal vihetünk tökélyre.
Az összes modellt a cut-out jellemzi.

Habár Szegedi textilművésznő „alapjáraton” monokróm színekkel foglalkozik, a tavasz nyári kollekció készítésekor – valószínűleg egy posztmodern tündér hatására – már pár élénk színekhez is hozzányúlt, például a türkizhez és a sárgához. Személyes kedvencem egy sárga ruha, melynek anyagát Kata az Ecseri piacon találta, és képtelen volt elfojtani ruhatervezői énjét, így ollót, cérnát és tűt ragadott.

Amikor azt kérdeztem, szerinte a fiatal generáció, hogyan tudná ruháit adoptálni a ruhatárába, a legtermészetesebben alkotta meg a forró nyár stílusos és grundge viseletét: architecturális trikó, egyszerű cicanadrággal, saruval vagy balerinacipővel és irány a Trafó, a Zöld Pardon vagy az A38.

Mindent egybevéve, Kedves Olga, egy borotvaéles smaragdkőről van szó, amely fegyverként funkcionál mind a hétköznapok szürkeségében, mind a legmenőbb partikon. Extravagancia magas fokon, egyediség ezerszer fölötte. Ha unod a Zarát, és valami kell a medencés bulira, irány Kata.
Ja, Péterfy Bori koncertre, ezentúl, csakis az ő ruhájába mehetsz. 



Jó Holnapot!
Puszi Kata!
Az'Allürista




Nincsenek megjegyzések: