Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2011/12/13

Eddig és ne tovább





Míg az ókori görögök életre szóló étkeztetéssel, valamint élete végig gyakorolható szenátusi ranggal jutalmazták az olimpiai bajnokokat, addig a kismagyar valóságban a nemzeti hősöket a legostobábban, szinte alkoholos filctollal interpretált kalotaszegi motívumokkal, kétségbeesetten sikoltozó gallérokkal és anyagválasztással, és ócska formatervezéssel kívánják kitüntetni.
Az 50-es évek hatása a tervezettnek és ruhadaraboknak tartott fabrikálmányokon elkerülhetetlenül a Rákosi-diktatúra kesernyés szájízét idézik, békebeliség helyett groteszk összhatást, modern és fiatalos lendület helyett kényszerhelyzetet.

Saját nevemben szólok, és mint magyar állampolgár elfogadhatatlannak tartom a sport éllovasainak és magyarság e formájú megcsúfolását, mely nem pusztán nemzetünk képviselőire nézve gyalázat, de mindarra, mit a magyar, mint lelkület éreztet. Azonnali korrigáció szükséges, ha nem kívánja magát Magyarország a nevetség tárgyává tenni, korrigáció hazafias, vitézszellemben. Nem gondolom, hogy Petőfit kell talpra állítani és dolmányát leporolni – sokkal inkább a mai magyar bajnokot újraértelmezni és felmagasztalni, mindezt pedig szakértelemmel.

Minden honfitársamat arra kérek, hogy követeljék a sérelem helyrehozatalát, bármiféle platform is alakuljon a célért.

Üdv:
Az'Allürista   

2 megjegyzés:

joshi írta...

http://www.google.com/imgres?q=olimpiai+formaruh%C3%A1k&hl=hu&biw=1280&bih=709&tbm=isch&tbnid=7DxAg-hpfDk57M:&imgrefurl=http://www.boon.hu/olimpiai-formaruha/1860695&docid=CaNFoux9YZzA4M&imgurl=http://www.boon.hu/2011/12/ruha2-600x400.jpg&w=600&h=400&ei=VKTnTtbrGsPj4QTo0OH_CA&zoom=1&iact=hc&vpx=373&vpy=163&dur=4617&hovh=183&hovw=275&tx=133&ty=79&sig=114428801824808760293&page=1&tbnh=150&tbnw=190&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:1,s:0

"Pesti bérházban tartott rendhagyó céges bulit kaptunk lencsevégre. Együtt fényképezkedett a középvezető, a titkárnője, a pincér és a takarítónő"

Az első két ruháról nincs mit mondani. Közepesen elegáns öltöny és munkahelyi kiskosztüm.
A férfiing egy dizsiben talán elmenne. A piros ruha a 80-as évek munkásruha próbálkozásainak egyenes folytatása, a mai magyaros trendnek megfelelő részletekkel. Illeszkedik a korabeli, "hogyan dobjuk fel megunt..." kezdetű mondatokkal bevezetett divattanácsokat megfontolók munkái sorába.

Sajnos nem lesz automatikusan jó egy összeállítás ha akármilyen jó motívumokkal is díszítjük. Jelen esetben is, a "magyaros" csak a középszerű szinonimája lehet.

A kapucnis darabok tán kicsit jobban sikerültek... fog ez menni!

agnes szucs írta...

sajnos, nagyon igazad van Máté.
és sajnos, mindig ez a vége a nyílt állami pályázatoknak.
egyébként nem fogja magát Mo. nevetség tárgyává tenni, biztos, hogy lesznek ennél sokkal cikibb kollekciók.
a "bib shirt" mint olyan, jó ötlet lett volna.

szucs