Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2012/01/10

Karl Lagerfeld éhgyomorra




"2012. február 7-én a Metro lapcsalád és így a Metropol nemzetközi főszerkesztője Karl Lagerfeld lesz. Egy napot tölt el a párizsi Metro újság szerkesztőségében, ahol közreműködik az „A világ Karl szerint” című speciális Metro-kiadvány szerkesztésében: illusztrációkat készít, hozzászól a napi hírekhez és persze interjút is ad. A különszám a négy nemzetközi divathéten (Londonban, Milánóban, New Yorkban és Párizsban), valamint a világ minden Metro-országában megjelenik." KARLFORMETR.COM/HU/

A klisék ellen harcolok (legalábbis próbálok), ugyanakkor fekete Moleskine naplóval a kezembe járok minden olyan rendezvényre, ahol valami megjegyzendő akadhat, s mikor ezért valaki nekem ront, hogy ugyan már, mire is föl a sznoboskodás, én rendszerint csak annyit válaszolok: akinek nincsen esze, annak legyen notesze. Mert hát tényleg nincs, nagyon.
Aztán valamelyik csípős hajnalon még október közepe tájékán, olyan hét óra magasságában indultam az egyetemre, s hagytam magam becserkészni az aluljáróban, így tehát Metropollal a kezemben tántorogtam tovább faltól-falig az álmosságtól, és miután lekeveredtem a szerelvényekhez, majd helyet is foglaltam, előbb a szinte már füllesztő sokaságú, széthajtott újságáradattól, majd pár szalagcím és bevezető gyors átfutásától kaptam gyomorrontást már korán reggel. „Éhgyomorra Metropolt olvasni: öngyilkosság” jegyeztem föl manifesztóként a kisokosba, s teszem föl a kérdést most, hogy vajon mit fog ezzel az émelyítő közhelycunamival kezdeni Karl Lagerfeld, mikor február 7-én ő maga lesz a lap vendégfőszerkesztője?

Hogy aznap találok-e egyáltalán egyetlen egy példányt is, azt nem tudom, különösen annak fényében, hogy minden kevésbé jeles alkalomkor gátfutó akadálypályává alakul a Deák tér, s a szanaszét dobált oldalakon keresztül kell verekednem egészen a mozgólépcsőig. Bár ugyan kinek lenne ez alkalom? Egyáltalán mire? És ha már megvan, hogy mit kell tenni, azt vajon ki fogja értékelni, s milyen apparátussal – elsősorban az irigykedő szomszéd lány, aztán a zsűri?
Ha a végeredmény nem is annyira érdekes, hiszen kivet a gépezet egy szerencsésnek talán tűnő, de aztán annál nagyobb problémákkal szembenéző nyertest, hiszen Lagerfeld közelségét ilyen kiskapun megérezni több mint eufórikus élmény a beavatottnak, ennél jóval érdekesebb talán a hazai szakmai zsűri választása. Ki hát a verseny, s talán Magyarország 10 legstílusosabbja?
Ugyanakkor mindazoknak, akik jelentkeznek, csak ajánlani tudom Karl személyiségének és munkametódusának lehető legközelebbi megismerését a Signé Chanel és a Lagerfeld Confidentialon keresztül .


Salut,
Az’Allürista

[TOVÁBBI INFORMÁCIÓ AZ ESEMÉNYRŐL A WWW.KARLFORMTERO.COM/HU/ HONLAPON]

1 megjegyzés:

nyúlja írta...

bizonyára az irigykedő szomszédlány kategória vagyok, de megnéztem az eddigi jelentkezőket és egyre inkább tudatosul bennem a szomorú tény, hogy nálunk nem csak a stílus nem fejlődött ki (tisztelet a kevés számú kivételnek), hanem ezzel együtt az önkritika sem.
botrány.
[akinek meg van stílusa, legalább kezdő-haladó szinten, annak az önkritikája is párhuzamosan fejlődött, szóval ebből következik, hogy ezeken a... versenyeken (?) sosem találni a közép(és még ez is túlzó)kategóriánál jobbat.