Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2013/07/24

Szabó, Szabó, Gaál


Azt mondják nekem a minap, ajánljak filmeket. Mert én olyan nagyétkű vagyok, ami a filmeket illeti. Sodrásban, Álmodozások kora, Apa – sorolom, éppen ezeket nézem újra, mire felszólítanak: nono, állj, magyart ne, azok mind szarok. Tessék? 

(KOZÁK ANDRÁS ÉS EGY SZOBRÁSZ) 

GAÁL ISTVÁN: SODRÁSBAN
Virgonc és vitézkedő fiatalok a Tisza-parton, nyáron, vidéken. Összeszokott társaság hat fiúból és két lányból, akiket elér az élet: egyik barátjuk a vízbe fullad. Társulatuk feloszlik, s egyenként indulnak meg az egyéniséggé válás felé, miközben számot adnak magukról, elhunyt barátjukról, s a világról. Zseniális film, zseniális fordulattal: ha húzott már ki valaki széket poénból barátja alól, s ellenben mással, a méltó büntetést sem úszta meg, akkor ez a film: kötelező.   


 (TOLNAY KLÁRI ANYA ÉS FIA, BÁLINT ANDRÁS) 

SZABÓ ISTVÁN: APA – EGY HIT NAPLÓJA
Mítoszgyártás. egy generáció eledele, apa, férfi, minta nélkül. Takó doktor félárva fia álmodozik és kreál, egy neki éppen tetsző apafigurát. Valóság és fikció összemosódik. Ezt a filmet is magaménak érzem.   


(BÉRES ILONA ÉS BÁLINT ANDRÁS) 

SZABÓ ISTVÁN: ÁLMODOZÁSOK KORA
Kezdjük onnan, hogy Béres Ilona gyönyörű. Az a mélyről dobogó bariton, hát nő még nem viselte ilyen kecsességgel a hangját. Aztán ott van Bálint András, ő szintén gyönyörű, friss diplomás mérnökként kommentálja a film első kockáit: barátaival eldöntötték, együtt törnek át a tehetségtelenek, a középszerűek és az öregek falán. A filmet innentől kezdve imádom. Felnőtté válni nehéz, különösen egyéniségként, mikor a történelmi orkánok parttól-partig fújják az embert. Átöltözés. Kabát le, kabát fel. „Te kommunista vagy? – Én mérnök vagyok.” 

(Különben mikor Jancsi a rádióhullámok működését magyarázza, és a rendező belerajzol a képbe, tanulmányaim szerint ez egy újhullámos újdonság volt a magyar filmben. Különben kettő: érdekes még, hogy Szabó István TE című tízperces vizsgafilmét, ahol Esztergályost egy napját követi végig és mint szerelmes lesi meg szerelmét, hogyan kopírozódik át másfél órában. ) 

Nincsenek megjegyzések: