Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2013/05/29

Kilenc kedvenc



Teák. Fekete, fehér, zöld és gyümölcs. 
Üdítőbbek és eredetibbek, mint bármelyik kávé
de rosszabbak mint a heroin. Ha egyszer megvan 
a kedvenc, onnantól kezdve nincs megállás. 
50 gramm nem lesz elegendő. 

William McGregor Paxton: Tea Leaves

Mindig is vonzott a teázás szertartása, mindig is bele szerettem volna vágni. Persze a hatalmas választék megrémített, de mikor a legelső óránk alkalmával a francia tanárnőm teával kínált, s kérdésemre, milyen van, leemelt háromzsáknyit a polcról, s azt kiáltotta: j'ai vraiment beaucoup, megnyílt előttem a mennyország kapuja. 
A város legkellemesebb teás boltja az Astorián van, a Múzeum körút páratlan oldalán, szemben az egyetemmel, egy zöld bérház udvarának jobb sarkában. Piros cégér jelzi a helyet. A szakértelem letaglózó, a tulajdonos házaspár szellemes civakodása pedig még inkább. Lélekkel teli hely, kihagyhatatlan, a szálas teáim 99%-át náluk szerzem be. Remek áron kínálják őket ráadásul, méghozzá hatalmas választékban, 10, 50 és 100 grammos kiszerelésekben. Még valami. A zöld teát körülbelül 80 fokos vízzel forrázzuk, 2, maximum 3 percig áztatva. A feketét 100 fokos vízzel, körülbelül 5 percig, a maté teát pedig 10 percig áztatjuk. A fehér teát kell a legkíméletesebben kezelni: őt 70 fokos vízben, 1-2 percig áztatjuk. A házaspárnál vásárolt teák olyannyira jó minőségűek, hogy kétszer, akár háromszor is nyugodtan felhasználhatóak a levelek. Most a kedvenceim következnek.   
  

MARCIPÁN   Elleneztem. Méghozzá fennhangon. Én aztán soha a büdös életbe nem fogok olyan teát inni, ami inkább kívánja a forró tejet, mintsem vizet. Kókusz, csokoládé, marcipán? Francokat! Aztán nem kellett egy szempillantás, Anda Emília üzletében marcipános teával teletöltött tea került elém. Nagy szám mindössze addig a téli napig volt.   
ÉDES-FŰSZERES TEJ SHAKE   Az egyetlen zöld tea, amit tejjel is ajánlanak. Egy löttyintésnyivel, mondja a mindent tudó eladóhölgy az Astoria egyik árkádjában megbúvó üzletében. Fél év után, most a hidegebb éjszakákra, valamint a vizsgákra való tekintettel kipróbáltam. Én hülye, hogy nem jutott ez eszembe előbb? Oolong tea, fahéj, mandula, szederlevél, kókusz chips és cukrozott rizspehely. 
MAROKKÓI MATÉ   Klasszikus zöld maté, citrusszeletekkel, fahéjjal, borsmentával, édesgyökérrel, cikóriával és rózsaszirmokkal. Forró, fűszeres és felperzselő. A maté a Dél-Amerikaiak csodaitala, maté, és nem pedig teacserjéről. Matein van benne, és nem koffein: ez az agyban oldódik és nem a gyomorban. Igazi dinamit, ha hirtelen kell felébredni, vagy hajnalig tanulni, ráadásul eszeveszett tisztító hatású. 
CHINA SENCHA   A klasszikus, a megunhatatlan, a zöld teák kis feketéje. Íze karakteres, ereje dinamikus, mintha folyékony arannyal öblögetne a reggel még a reggeli rohanás előtt. A szüzességem ez a tea vette el, állítom olyan, mint az első szerelem: kalandozhat bármerre az ember, egy reggel biztos vissza fog térni hozzá. 
MENTA   Frissítő és el nem tudom mondani, mennyire imádom. Azokat a nyarakat idézi, mikor a nagyi házának tövében nőtt vízi mentát turmixoltam vízzel össze a kutyánknak. Inkább melegebb napokon fogyasztom, lehűtve és nagy dózisban, kis citrommal.     
PÁRIZSI ÉJSZAKÁK   A neve miatt nem lehetett nem megkóstolni. Vanília és levendula, fehér teában. Mennyei. Mintha a kihalt Île de la Cité partján sétálna végig a hajnali szélben az ember.    
CHINA JASMINE   Zöld tea Fujian tartományból, ahol hagyományos módon jázminszirmokkal együtt szárítják a teát, melynek aromája beleivódik a teába. Igazi delikát csemege, a zöld tea vitalizáló erejével. Imádom. 
GRÁNÁTALMA MAGNÓLIA   A legkifinomultabb és legselymesebb mindközül, a magnólia, gránátalma és rózsaszirom hamvas aromájával. A fehér tea a legnemesebb a teák között, fehér, mivel nem levélként, hanem a teacserje bársonyos szürke rügyeként szedik. Alacsony koffeintartalma miatt éjszaka príma. 
RÓZSA-TEA   Kakukktojás, ő dobozolt, csomagolt, tasakonként négy darab apró rózsabimbóval. Az egyik barátom hozta Ko Samuiról. Mivel hihetetlenül friss, üde íze van a legújabb ötletem az volt, hogy lefőzök belőle egyszerre két litert, és lehűtöm a harminc fokokra. Jelenleg is a hűtőben vár a palack.

Nincsenek megjegyzések: