Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2013/01/13

A sikkes nő 11 téli alapdarabja




Az Eckhadrt-féle francia nagyszótár a következő képen magyarázza a sikket: fesztelen, könnyed, csípőből kirázott hanyag elegancia. Tegyük hozzá mindehhez az utóbbi pár évben hozzátapadt rock'n'roll rebbellis életérzését és már meg is kaptuk a lazaság, az őszinteség és a stílus e káprázatos keverékét. (Olvass bővebben a sikkről ITT.)
Must-haves.

ILLUSZTRÁCIÓ ÁLTALAM



1.Tengerészcsíkos póló. Első hangzásra furcsának tűnhet a tengerparti nyarak e szimbóluma, de mihelyst felszámolod a nyugati kultúránkba vésett patetikus NYÁR KONTRA TÉL = ÉLET KONTRA HALÁL oppozíciót, azonnal fel fogod ismerni a szükségtelenségét annak, hogy az első hóeséssel száműzd a VITALITÁST márciusig. Párizsban legutóbb pulóver formájában láttam fehér nadrággal egy ősz hajú 60-as nőn – mondanom sem kell. Pazar volt és sikkes. Válaszd a lehető legegyszerűbb fazont és formát, ne ellasztikusat, hanem laza esésűt és olyan csíkozásút, amelyben a kék és a fehér egyensúlyban van.
2. Fehér farmer. Az abszolút TABU. Nyáron klisé, szegecsekkel és strasszokkal megspékelve az ízléstelenség faktora. Legalábbis míg EMMANUELLE ALT tavaly ilyenkor végig nem tolt benne egy teljes Fashion Weeket a nemzetközi divatsajtó bálványozó kommentárjaival kísérve. MICHAEL KORS szerint fel fogja váltani a fekete nadrágot, mivel ebben legalább nem nézik az embert pincérnek, ha fehér inget kap fel hozzá. Ha egyszer leteszed a voksod mellé előbb hordd monokróm (világosszürke, galambszürke, grafitszürke) kontextusban, dinamizáld feketével (a kontraszt mindig energiát ad) és húzz hozzá előbb barna, aztán színes kiegészítőket. Fontos: a fehér optikailag vastagít és a tisztán tartása kényes. Ellenben ha olyan jól érzed magad benne, mint én, akkor nincs miért várni.
3. Tengerészkék pulóver. MISZTIKUS és REJTÉLYES,  akárcsak az óceán mélye. Köldökzsinór a spiritualitás és közötted, legalábbis az okkult értelmezések szerint, ugyanis a kéket az intuíció szimbólumaként tartják számon. Én pedig egy marhastílusos választásként. LAGERFELD imádja, mondván valami sötét, ami mégsem fekete, mégis valami kis szín. Legyen V-nyakú, vagy kerek fontos, hogy 100% gyapjúból vagy kasmírból készüljön.
4. Grafitszürke zakó. A szürke verhetetlen KAMÉLEON az én szememben. Se nem túl hétköznapi, se nem túl alkalmi – már ha az ember megfelelően párosítja hozzá a darabjait. Fehérrel verhetetlen, mint említettem: dinamizál, egy laza pólót aládobva, fekete farmerral mindig keresetlen, szuper.  
5. Fekete bokacsizma. PÁRIZSBAN minden nőnek van ebből egy jó minőségű darabja. Legyen egyszerű; színes varrás, emblémácska, szöszöm-möszöm, akármi nélkül. Fekete, sötétszürke vagy sötétbarna színben mindenhez fog menni. Ennyi. 
6. Karóra. A LEGFONTOSABB. Mármint szerintem, meg is kaptam a magamét mikor az Elle-nél dolgoztam, hogy túl férfiasan szemlélem a divatot, ezért teszem az első sorba. Ez lehet, de egy jó óra megkerülhetetlen alapdarabja egy magát komolyan vevő nőnek. Igazából egyetlen egy szabály van szerintem: legyen mind vizuálisan, mind kvalitásában minőségi – ne legyen sem hivalkodó, sem valami borzalmas színes műanyag, ami lehet, hogy vicces, de komolyan vehetetlen, főleg mivel az egész Nyugati-aluljáró olyat hord a csuklóján. A Nyugati-aluljáró nem példaadó, vagy ha igen, akkor tessék leköltözni oda. Van hamis parfüm és élőzene. Már ha szerencséje van az embernek. A férfióra különben szexi egy nőn – ha nem agyonütni akar vele. PATAKI ÁGI egy régi Rolexet hord ha jól tudom, mint mondtam: szexi. A digitális-jelzős Casio jópofa, de nekem a középiskolai függvényszámítások és a diszlexia jut róla az eszembe, bármennyire is cool. 
7. Fekete térdig érő kabát. A LEGSOKOLDALÚBB alapdarab, amit lényegében télen bármikor és bárhová fel lehet venni. Öltöztet. Ha minimalista vonalvezetésű és egy igazán minsőségi darabra bukkanunk, akkor megfogtuk a Jóisten lábát - borotvaéles élei még egy szimpla farmer-póló összeállítást is fel fog dobni.
8. Piros rúzs. Szerintem ez az a pont, amit nem kell megmagyarázni. Ha egy nő HÓDÍTANI akar vele és nem uralkodni, akkor még inkább. Különben mindent és mindenkit feldob a megfelelő árnyalat, javaslom a kísérletezést és a bátorságot. A piros köröm ugyancsak méltó párja. A köröm különben legyen ápolt. Nincs kiábrándítóbb annál, mikor rágott, tépett vagy a piros rúzs méltó párja a piros körömlakk le van pattogva, és viselője még kapargatja is. Sicc! 
9. Kócos haj. Ne tévesszen meg senkit, én sem gondolom komolyan, hogy a francia nő kikel az ágyból és a jobb oldalt égnek meredő, a bal oldalt fülmentén kettévasalt frizurájával, valamint persze az inkább reggelente elmaradhatatlan piros rúzsos fogakkal libben le a pékségbe. ISABEL MARANT úgy definiálta a sikket, hogy annak a művészete, hogy nem tulajdonítanak jelentőséget az öltözködésnek, mikor nagyon is sok jelentőséget tulajdonítanak az öltözködésnek. A kócos haj a francia sikk enigmatikus toposza, FÉTIS – az enyém – és művészet. Valóban.
10. Ízlés. Udvariasság, figyelem, magunk és mások irányába, INTELLIGENCIA. Műveltség, a széles látókörnek betudható választás képessége – méghozzá a legjobb kvalitásúé. Legyen szó az esti filmről, könyvről, sálról, kesztyűről, tollról, barátról – mindenről.
11. Báj.  Kedves, aranyos, romantikus, idealista, pozitív. Higgyen a jóban, az emberben, valami transzcendentálisban és MOSOLYOGJON sokat.




3 megjegyzés:

www.janetteria.com írta...

Én ugyan néha kedvelek egy kis csavart, ez mégis egy tökéletes alap ruhatár...és ma kicsit ehhez igazodom én is, bár a kasmír pulcsi nem tengerészkék hanem szürke, a vörös köröm és rúzs elengedhetetlen és én nő létemre is osztom a jó karóra nagyon lényeges szlogent. :)

Tetszetős bejegyzés, örülök, hogy visszatértél. ;-)

LittleMucli írta...

a tengerészcsíkokat most átgondolom... eddig nekem is nyári viselet volt.
És most boldogan elmegyek színházba:bokacsizma,rúzs és férfi karóra a szettben lesz :)

Bacu írta...

Egy laza esésű vékony tegerászcsikos póló télen is nagy favoritom.
Szuper a blogod :)