Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2012/05/04

TESTKÉPVÁLTÁS

A világ 19 Vogue-jának 19 főszerkesztője ült össze, 
hogy felállítsanak egy hatpontos szabályzatot 
a modellek egészségének, s olvasóinak testképének védelmében.

 LA PIEL QUE HABITO - NATASHA POLY A SPANYOL VOGUE 2011-ES NOVEMBERI SZÁMÁBAN

Igaz a hármas metrón még csak lapozgatni sem merem, magunk között magától értetődőnek veszem mindazokat a szinonimákat, melyekkel egyet jelent a Vogue. Legyen szó amerikairól, vagy franciáról, japánról, vagy spanyolról, a 19 országban megjelenő havilap nem puszta divatmagazin, hanem egy olyan inspiratív orgánum, melynek befolyása és monopóliuma megingathatatlan a világon. Oldalain keresztül nők milliói merítenek ötletet, s gondosan szelektált vizuális tartalmával egy élő korrajzot is a kezében tarthat bárki, aki leemel egy példányt az újságárusok polcairól. 
Korrajzot, mely szüntelenül változik, s egyik legjelentősebb fordulata a mai napon állt be – 19 főszerkesztő gyűlt össze lefektetni egy 6 pontos manifesztumot, mely egyaránt zárja ki a 16 éven aluli modelleket, a csont sovány manökeneket, valamint kéri a tervezőket, hogy mintadarabjaikat (melyek a Föld szerkesztőségeiben keringenek a fotózások miatt bemutatásuk után) nagyobb méretekben készüljenek lehetővé téve az egészséges modellek alkalmazását. A hangsúly márpedig az egészségesen van, mind alkaton, mind a testképen, melyet a divatlap, mint primér példa közvetít az olvasók irányába.
„A Vogue hiszi, hogy az egészség gyönyörű” – nyilatkozta a Jonathan Newhouse, a Vogue-ot is kiadó Condé Nast International vezérigazgatója, s hozzátette: a magazin szerkesztői szeretnék, ha az egészséges modellek iránti elkötelezettségük a lapban is megjelenne, az olvasók elégedettségére.        
Hogy mi is ebben a jelentős? Vélhetően véget ér az anorexia kultúrája, az önsanyargatás és koplalás szokása. Ezzel az egységes kiáltvánnyal a túlidealizált és irracionális modellek által sugallt testkép találkozik végre a valósággal, mely valóságot, egészséget és fittséget jelent, antik értelemben, s nem szélsőséges gebekultuszt, vagy ugyancsak marginális túlsúlyünnepet.
Helyrebillenne a néptestkép?
Júniustól meglátjuk, hiszen akkor lép életbe a példaadó és előremutató kiáltvány. 

THE HEALTH INITIATIVE :
1. We will not knowingly work with models under the age of 16 or who appear to have an eating disorder. We will work with models who, in our view, are healthy and help to promote a healthy body image
2. We will ask agents not to knowingly send us underage girls and casting directors to check IDs when casting shoots, shows and campaigns.
3. We will help to structure mentoring programmes where more mature models are able to give advice and guidance to younger girls, and we will help to raise industry-wide awareness through education, as has been integral to the Council of Fashion Designers of America Health Initiative.
4. We will encourage producers to create healthy backstage working conditions, including healthy food options and a respect for privacy. We will encourage casting agents not to keep models unreasonably late.
5. We encourage designers to consider the consequences of unrealistically small sample sizes of their clothing, which limits the range of women who can be photographed in their clothes, and encourages the use of extremely thin models.
6. We will be ambassadors for the message of healthy body image.
A résztvevő főszerkesztők névsora:
Alexandra Shulman, Egyesült Királyság;
Angelica Cheung, Kína;
Anna Wintour, Amerikai Egyesült Államok;
Christiane Arp, Németország;
Daniela Falcao, Brazília;
Elena Makri, Görögország;
Emmanuelle Alt, Franciaország;
Franca Sozzani, Olaszország;
Karin Swerink, Hollandia;
Kelly Talamas, Mexikó;
Kirstie Clements, Ausztrália;
Mitsuko Watanabe, Japán;
Myung Hee Lee, Korea;
Paula Mateus, Portugália;
Priya Tanna, India;
Seda Domanic, Törökország;
Sky Wu, Taiwan.
Victoria Davydova, Oroszország;
Yolanda Sacristan, Spanyolország 

Üdv,
Az'Allürista 

1 megjegyzés:

agnes szucs írta...

szép álom, kíváncsi vagyok, mi lesz... egyelőre, hiszem, ha látom...

á