Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2012/05/07

Szafarizó szirének

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Felfrissülni látszik a budapesti lakosság, hiszen a többnapos hőhullám záróakkordjaként szakadó eső fogadta ma reggel az utcára lépőket. A bazaltköves utak kátyúiban fekete víz csurgadozott, a belvárosi parkok közelében nedves lombillat lebegett. A város hangulata számomra egyértelműen a GIVENCHY tavasz-nyári kollekciójának atmoszféráját idézte, melyet RICCARDO TISCI a házasság toposzára épített, egy nem szokványos párosítással. 
Sellők és szörfösök leányai uralták a kifutót – az előbbiek az érzékenység és romantika, addig az utóbbiak a maszkulinitás határozott vonalait hordozva magukon. Míg a csípők vonalát mámoros fodrok méterei, addig a vállakat élesen szabott zakók takarták cápauszonyokat idéző gallérokkal, helyenként krokodil, vagy egyéb egzotikus bőrök díszítésével: angolnával, rájával, vagy éppen varánusszal.
   Tisci októberi bemutatóját a tengerparti naplementék színskálájához igazította, a show-nyitó Natalia Vodianova púderrózsaszín összeállításban úszott végig a sorok között, ujjatlan zakója alatt muszlininggel, testre simuló nadrágján diszkrét uszállyal, egyértelmű utalással a szörfös férfiak hanyagul derékig letűrt overálljára.
   A borjúbőrből varrott feszes fekete együttesek mélytengeri hallpikkelyeket idéztek lyuggatott felszíneikkel, míg az ezüst flitteresek onzekvensen az újravizionálkt napsütésben csilloghattak oly elragadóan, akárcsak a nagy fehér cápák metszőfogainak hiteles ezüst másolatai, kulcstartóra főzve. Veszedelmes. 
Az amorf és élettel teli formák (a lekerekített aljú fehér szoknyák például, melyeknek szélei szalagként hullámoztak a levegőben, vagy a bokáknál fodrozódó felcipzárazott nadrágvégek) azonban realista ízt kaptak a prezentáció végére - a naturális khakinek köszönhetően az evolúció eleven példájaként másztak szárazföldre a Givenchy modelljei, selyemben és krokodilbőrben, szafaris szirének szinonimájaként.
  Evolúció azonban nem pusztán a modellek, hanem a tervező szintjén is jelentkezik, aki jelen kollekciójával a szezon legemblematikusabb kollekcióját állította össze olyan oppozíciók ötvözetével, mint a feminin és maszkulin, vagy a tengeri és szárazföldi. 

SALUT,
Dávid Máté Az'Allürista