Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2011/09/08

Undorom nyolcvanhárom napja

Ars Poetica
    
„Nem kell őt lehúzni, jó fej ember, szeretjük” – hangzott a reflexszerű reakció az egyik hivatásos stylistként dolgozó barátom szájából, rögtön azután hogy (szintén reflexszerűen) felvontam a szemöldököm egy szerinte kihagyhatatlan szalonmegnyitó, amúgy slampos és semmitmondó neve hallatán.

A történet igazából itt végződne, sőt. Itt kellene, hogy végződjön, azonban Magyarországon sok más jelenséghez hasonlóan korántsem ennyire egyszerű pontot tenni a gondolat végére - különösen az adott esetben, ugyanis ebben az egyetlen egy mondatban az egész hazai divatélet kritikai megítélése benne rejlik. Vagyis nem alkotok róla negatív véleményt, a szakmai teljesítményéről (bármilyen is legyen az) különösen, főleg ha egy (érdekből) kedves és „jó fej” emberről van szó. Egyetlen egy kivétel van, ha valaki már sértően otromba, vagy ami még rosszabb: mindenki utálja. Tehát egy általános iskola grundján élünk és csoportokba verődve „alkotunk” (hiszen egyedül gyengék lennénk), ahol a nyílt, objektív véleményalkotás tabunak és megvetendőnek számít, legyen szó verbális vagy vizuális megnyilvánulásról.

Szóljon a divat bármennyire is külföldön a diverzitásról, itthon tagadjuk és elvetjük még a szikráját is a változatosságnak - ahogyan Orwell 1984 című könyvbravúrjában a kényelem megtörője a másság, hiszen ami különbözik, az veszélyes, úgy félelme ez a másság a magyar divatélet beszari szereplőinek.
Suttogunk és áskálódunk, lapítunk ha kell és kompromisszumokat kötünk melyek fikarcnyit sem érnek, s mindezt miért? Mert nem merünk nagyot szakítani? Szóban, írásban, öltözködésben? Hova lett a kurázsi, a magyar virtus? Miért félünk egymás előtt nyílt lapokkal játszani, miért félünk kilépni és azt mondani: bocsánat, de ez értékelhetetlen, de segítek, mert tehetséges vagy.
Miért tartunk fent álságos kapcsolatokat?

Szomorú és kiábrándító, ugyanakkor felháborító, hogy hazánkban nem a szakmai rátermettség, sokkal inkább a személyes hírnév határozza meg az irányított kritika hőfokát. Szomorú, hogy a vizuálisan megízlelhető (olykor ehetetlen) munka helyett egy név írott látványa, vagy egy jól csengő, manipulált reputáció diktálja, mit is kell gondolnunk. Így aztán nem csak a hazai helyzet szomorú, hanem a hiteles és objektív tükör nélkül maradt végtermék is sokszor.

Miért megvetett az, ha napvilágra kerül azaz igazság, amit minden tehetséges ember igaznak és jogosnak érez, akinek a vénájában valóban a divat csörgedezik?

Kedves Olvasó! Ha Ön is úgy érzi, ideje egy hangra figyelni, amely minden igyekezetével és tudásával a hasonló kérdések felgöngyölítésére vállalkozik és megpróbálja lerántani mindazokat a lepleket, melyek az elmúlt évek során kerültek az igazságra, akkor kérem mondjon nemet a másodrendűségre és vállalja Ön is nyíltan a meggyőződéseit – csak így indulhat párbeszéd, csak így válhat eredményessé a magyar divat.

(Valamint nem utolsó sorban: olvassa az Allűr blogot.)

Szívélyes Üdvözlettel:
Dávid Máté
Az'Allürista

4 megjegyzés:

BeautifulPeople írta...

Nem szeretem, Es nem szimpatikus es nem ertem, hogy milyen alapon huzza le valaki konkretan Magyarorszag divateletet, aki enyhen szolva nem jarta be meg Londont, Parizst es New York-ot....Mert azt mondani, hogy kulfoldon mindenki tiszta, jofej es becsuletes, itthon meg mindenki ocska, hat az naivitasra es tajokozottatlansagra utal. Breaking News, ez nem az udvhadsereg, az emberek szoktak erdekbol is kedvesek lenni. Mivel Enis tiszta szivvel es csillogo szemmel jottem a vilagra, ez olyan dolog, amit nagycsoport ota probalok megemeszteni, ez van Magyarorszagon. Es mindenutt mashol is. Huha. Bizony. De aki tehetseges es jo es sokat dolgozIk az tud ervenyesulni itthon is es mashol is, a tobbi nyavajgas.

Az'Allürista írta...

Kedves BP! Nem tudom megállni, hogy pár sorban ne válaszoljak: ahhoz, hogy valaki érezze, valami nem működik itthon rendesen a hozzáállás miatt, senkinek sem kell éveket külföldön töltenie. Másrészt ha figyelmesen olvasol észreveheted a külföldi Kánaán kizárólag a gondolati/öltözködési diverzitás kapcsán kerül szóba, az pedig, hogy Magyarországon sok magas pozícióban "munkálkodók" hülyét csinálnak az emberekből ismét egyedülálló - Kelet-Európában persze lehet nem.
Köszönöm, hogy írtál!

borbolya írta...

Egyetértek, Neked tényleg sok látnivalód van még. Meglepődnél, azt hiszem :) Talán, ha nem a 18 éved és az itthon látott dolgok egylőre kevés tapasztalatával mennél neki mindennek...

Renata írta...

Kedves BeautifulPeople és Borbolya!

,,...ahol a nyílt, objektív véleményalkotás tabunak és megvetendőnek számít, legyen szó verbális vagy vizuális megnyilvánulásról."