Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2011/06/10

Az'Allűr Könyvajánlata 3/3

Kedves Olvasó!

Befejező részéhez érkezett a blog könyvajánlója, remélem, hogy megleltél benne legalább egy olyan alkotást, amelyet szívesen forgatnál nyáron, tengerparton, Margit-szigeten, a rakparton, betondzsungelben a nyolcadikon – akárhol.

Megsúgom, én jelenleg Szabó Magda Régimódi történetét olvasom – az ember közben akarva-akaratlanul transzcendens távlatokban kezd el gondolkodni a saját és családja sorsáról; egy pillanatra a vásznat a szoba végébe állítja, és onnan figyeli művét. Kritikusan.
Megsúgom azt is, hogy mihelyst befejeztem, azonnal előkapom Maupassant Szépfiúját (a regényből tavaly készült Budapesten a film, Robert Pattinson főszereplésével) és nekivágok, immár másodszor. Hiányzik a dekadens felfelé züllése.

A következőkben, a „rendezvény” záróakkordjaként a Burzsuj Blog egyik szerkesztője, a Figyelő online kiadásának egyik újságírója, Ács Zoltán súgja meg elmaradhatatlan kedvenceit.

Rövidesen jelentkezem, immár ismét divattal.
Salut,
Az’Allürista



ÁCS ZOLTÁN – újságíró, blogger, Burzsuj

„Nem hiszek abban, hogy a strandon csak krimiket és lányregényeket élvezet olvasni. A medence mellett is ütős tud lenni Nietzsche, egy idilli balatonfelvidéki étterem teraszán is jó olvasni az alkoholista Charles Bukowski széthulló Los Angeleséről és elképesztő csajozási szokásairól, arról, hogy miért is nem mer józanul az élet szemébe nézni. Rengeteg jó könyvet tudnék ajánlani, ez csak az első három, ami eszembe jutott. Teljesen véletlenszerű sorrendben. Csak úgy.”


VIKTOR PELEVIN: GENERATION „P”

„Már a mottó is tízpontos: “A világvége egyszerű tévéadás lesz” - Che Guevara. Korábban is jó regénynek gondoltam Pelevin könyvét, de naivan azt gondoltam, hogy nyilván túlzás, amit a média és a reklámvilág működéséről ír. Ahogy viszont egyre jobban elmerültem ebben a közegben (igaz, nem Moszkvában, hanem Budapesten), úgy látom, hogy teljesen igaza van – már ha az elképesztően szórakoztató, abszurd máz mögötti eredeti gondolatokat nézzük. A regény főhőse kapcsolatba lép Che Guevara szellemével, aki kiáltványban vázolja fel neki a reklámvilág, a média valamint a fogyasztói társadalom fogalmait és működését. Igen, elég beteg a könyv. Viszont virtuóz módon és humorosan rajzolja le a rendszerváltás utáni Moszkva sötét oldalát, ahol tanárból boltos lesz, majd drogos reklámzseni, aztán a média irányítója, közben a saját bőrén tapasztalja, hogy a Patriarsije Prudin külön sávban száguldozó fekete autók utasaival nem érdemes ujjat húzni, viszont kell.”

LEV TOLSZTOJ: ANNA KARENINA

„Nemcsak a tökéletes nyári olvasmány, hanem a tökéletes olvasmány evör. Ha valaki nem olvasta volna még, sürgősen tegye meg. Az Anna Karenina annyira magába szippant olvasás közben, hogy miközben megszomjaztok, hamarosan biztosan tölt valaki valamilyen italt, és akkor már nem is akartok kimenni vízért/borért/paradicsomléért. Tolsztoj az a típusú figura volt, aki két óra zongoratanulás után nekiállt operát írni, az óriási ambíció pedig a regényeire még inkább jellemző. A „Hogyan is kéne élni?” kérdésre még senki sem adott jobb válaszokat Tolsztojnál. Olvassátok el.„

TÉREY JÁNOS: PROTOKOLL

„Térey legújabb könyve egy középpont nélküli világban élő, a budapesti elitben céltalanul ténfergő, jóképű, de lassan öregedő, teljesen elidegenedett kapcsolatokat tartó, külügyminisztériumi audis középvezetőről szól. A főszereplő életének, ha középpontja nincs is, kerete, ami összetartja őt, van. A protokoll. És ebből képtelen kilépni, végül veresége beismerése az egyetlen, ami megmenti őt. Izgalmas a verses regényforma – tömör, néhol archaikus, mégis nagyon modern -, nem kell tőle megijedni, könnyen olvasható, nem lehet letenni.”

Nincsenek megjegyzések: