Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2011/06/16

A 2012-es Resort kollekciókról

REVIEW

Photobucket
GIAMBATTISTA VALLI RESORT 2012

Ember legyen a talpán, aki rendet tud szülni a káoszból, vagy legalábbis kategorizálni tudja a rakoncátlan és igazán kellemesen öntörvényű tervezőket, akik sajátos vadfantáziájukat és gardírozott márkájuk szignifikáns elemeit felhasználva nem trendeket, hanem zsánereket alkotnak. Típusokat: a törzsit, a szenvedélyest, a csábítót, a színtolvaj szarkafélét – komplett és ötvözött kosztümöket, feneketlen tárcájú vásárlóiknak.

„Többé már nem léteznek szabályok, éppen ezt akartam kifejezni a kollekciómban” – ragadta meg a 2012-es szezon lényegi velejét Giambattista Valli, aki bravúros hűvösséggel adaptálta mindazokat a stílusbeli hatásokat, melyeket egy burzsoá nagynénjét látogató, afrikai bevándorló egy hétvége alatt felfedezhet Párizsban. Gardróbjában törzsi tweedzakók (vibráló színekben) és leopárd minták keverednek a hatvanas évek francia kimértségével, némi sznobizmussal átszőtt metálos kabátruhákkal, vagy szeszélyesen lapolt püspöklila koktélruhákkal. Kétségtelen, afrikai csókosunk kedvencei a hatalmas virágnyomatok – és, hogy mennyire nem fél színeket viselni, azt a neonnarancs alapon lila szellőrózsás kabátkája is bizonyítja.

Photobucket
STELLA McCARTNEY RESORT 2012
Ugyancsak nincs nyoma egy mákszemnyi félelemnek sem Stella McCartney jövő tavaszi, inkább karácsonyi kollekciójában – hiszen az előnyárként tervezett kollekciókat már decemberben meg lehet vásárolni az üzletekben. Ha a szigorú és szabályos sikk rajongói nem is pusztán Szentestére, de életük egész terminusára kívánnak „alkalmi” öltözéket választani, Paul McCartney lányánál ezt megtehetik. Bátran válogathatnak a korlátlan mennyiségű cigarettanadrágokból, a lehengerlően csiszolt szmokingzakókból és a meghatározó, fel-felvillanó kékekből.
Mókás és szédületes nyomatokból idén sem szenvedünk hiányt, Stella egészen a Hawaii-szigetekig utazott inspirációért, így a tömjénes hangulatot neoncsíkos selyemszoknyákkal és rafinált színsávos kabátkákkal párosított, trópusi printek törik meg. Rafinériából a marketing terén sem szenved hiányt McCartney asszony, hiszen kollekcióját gárdenpárti keretében mutatta be – pontosabban: mutatták be a pingpongozó modellek, miközben a vendégek csacsogva söröztek a Saint Louis kertben.
 
GIVENCHY RESORT 2012
Ha már a printek szóba kerültek, nem szabad megfeledkeznünk Riccardo Tischi Givenchy-járől, ahol katonai elemek keverednek a pimaszul virtuóz, digitálisan felturbózott virágmotívumokkal. Carine Roitfeld legújabb kedvence, Saskia, valamint Alek és Joan minden kétséget kizáróan trópusi bevetésről tértek haza, valószínűleg Vietnámból, ahol a magas páratartalom és az egzotikus virágillat a térdig érő csőszoknyákon csapódott le, bomladozó szirmok és pálmalevelek formájában.
Dezertőr amazonjaink bokszolókat megszégyenítő bátorsággal hordják nyakba akasztható kulcstartóikat, mell fölött elnyesett, olykor bokáig csüngő kötött pulóvereiket, vagy földig érő, egyenes vonalú szoknyáikat.
Igazán szemet gyönyörködtető az a földöntúli magabiztosság, amivel Riccardo ötvözte a hatvanas évek szemérmetlen sziluettjét, a diktatórikus olívaingekkel, éjfekete fodrokkal és a sportruházattal. Zseniális, ismét. 

NINA RICCI RESORT 2012
Ha létezik ellentéte a frank-apokaliptikus Givenchy-nak, az a tömény nőiességgel megformált Nina Ricci, kiváltképp Peter Copping esztétikája, aki két éve szorgoskodik britként Frankföldön. Vajon Olivier Theyskens likvidálása után közelebbi jelölt nem akadt Ricci mester hagyatékának ápolására? Multikulti mindenesetre - akárcsak a vásárlóközönség: az amerikai Upper East Side bolondul a századfordulós bódító hangulatért, a nyitó, fodros selyemruháért, és a konvenciókat megtörő letisztultabb darabokért.
Hogy a szenvedélyt a romantikus perspektíván túl, mennyire testiként is lehetőségünkben áll értelmezni, arról a leginkább talán a szárnyaló népszerűségű vikingdizájner, Peter Dundas tudna mesélni. 

EMILIO PUCCI RESORT 2012
Illetve, mesél is, hiszen az Emilio Pucci resort kollekciója semmi másról nem árulkodik jobban, mint tüzes szexualitással átszőtt kozmopolitizmusról.
Dundas egy komplett ruhatárat készített az éppen vörösszőnyegmentes életet élő celebritásoknak, melynek megalapozását egy iskolás-brókeres türkizkék farmeröltönnyel kezdte, s a fehér-kék delíriumos nyomatok után más színekbe is buzgón oltotta szenzualitását: lehengerlő krémes sárgákba, csábító rózsaszínekben. A kollekció zseniális darabjai a zebracsíkok: fürdőruhán és zakón, valamint a ragyogó flitterekből kirakott Pucci nyomatok, melyekért már Jackie Kennedy is bolondult. Csoda? Nem. Mediterrán életérzés, depressziónak se híre, se hamva.

LANVIN RESORT 2012
A Lanvin ismét a legtündéribb apparátussal rukkolt elő pár napja, az összes eddig bemutatott kollekció tekintetében. Alber Elbaz nőkről szóló víziója a legösszetettebb, legfilozofikusabb a határban – nem törekszik leegyszerűsítő válaszokra, nem akar egyetlen egy szignifikáns trendet sem megragadni: humanizmusát és megfigyeléseit a közel száz éves divatház tradícióival gyúrja ambivalens szerkezetűvé. Törékennyé és erőssé.
Víziói jelen esetben sem verbálisan, hanem vizuálisan öltenek testet: légies drapériaruhákban, törékeny ballonkabátokban és szeszélyes koktélruhákban. A kollekció legmegragadóbb darabjai kétséget kizáróan a pliszírozott, vállnál bravúrosan megcsavart maxiruhák – homok és jegescitrom árnyalatban. A hűsszínű romantikus érzékiség mellett ugyanakkor megfér a földszínű törzsi lüktetés ezernyi selyemrojttal, elementáris ékszerekkel, valamint a vibráló koktél-, és fürdőruhák bravúros, testet ölelő vonalvezetésekkel.
Tökéletes példakép minden magát nőközpontúnak hirdető hazai tervező számára, különösen annak, aki fürdőruha alkotásra adja a fejét: lehet Calzedonia, és lehet ám Lanvin eredetiséggel is dolgozni!

Szép Napot!
Az'Allürista






Nincsenek megjegyzések: