Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2010/07/12

Szex és New York 2 - Szenvedés és Luxus 146 percben


„Gondoltam én teszek rátok, nem érdekel, rá se rántok” elmegyek holnap – hirtelen felindultságból – a 22.15-ös Szex és New Yorkra: megnézem végre és minden képzeletbeli parti meghívás visszautasító röhögéssel távozok a film végén. Távozás volt, röhögés kevésbé, sóvárgás a józanságszaggató tombolás után: igen.

Ekkorát legutoljára akkor csalódtam, amikor kiderült: a Művész mellé, az Andrássy útra nem a Prada költözik, hanem egy sör. Egy üveg sör, egy posztamensre, egy hónapra.
A film egésze leginkább egy darabjaira tört Zsolnay porcelánvázához hasonló: minden része gyönyörű, könnyeket fakasztó luxusról és mesteri megmunkáltságról tanúskodik. Húsz pici darabban.

A jelenetek, a világítás, a fotózás lenyűgöző látványú; a ruhák mesések és válságfeledtetőek, azonban hiányzott az egészet összefogó, globális mondanivaló, a Bradshaw-tól megszokott magvas gondolatok ömlesztett halmaza. Helyette nulla cselekmény, közönséges és unalmas epizódok szürke kavalkádja, se eleje, se vége hatással ízesítve. Lényegtelen dolgok mozgatják a szálakat mesés díszletek előtt, nemvárt klisékkel megfűszerezve.

A karakterek eltúlzottak, lényegükben kifordítottak, kifigurázottak. Miranda nevetségesen munkamániásan jelenik meg, Charlotte egy balek mártírként, Carrie egy mindent felfújó és eltúlzó, drámázó libaként, Samatha pedig egy szexéhes nimfománként.
Bár a történetnek elméletileg Carrieről kellene szólnia, némán szálló bölcs gondolait túlharsogták a Samantha „akcióin” vihogó közönség - aki igazából, az egyetlen valamire való humort szolgáltató karakter volt 146 perc alatt.

Ígyhát, csalódottan ballagtam haza és hívtam fel a pesti kapcsolattartó mademoiselle-emet, személyes (érintetlen) Marelle-német, hogy közölje velem tombolásának koordinátáit és rehabilitálja csalódott reményeimet. Mademoiselle a Soundon rázta, én pedig a ház előtt - a kulcsaimat elnyelő khaki dzsekimet.

Majd másnap, előre eltervezve beadagoltam magamnak (2 részben) klasszikus heroinom – Carrie Bradshaw és Aleksander Petrovski szerelmének, Charlotte York gyermekvárásának, Miranda Hobes brooklyni lakásvételének és Samatha Jones hajborotválásának képeit.


Csodás hetet!
Az'Allürista

1 megjegyzés:

agnes szucs írta...

:):):) ez hihetetlenül jó iromány! nagyon tehetséges vagy!
naja... én még nem láttam, de fizetni nem fogok érte, az fix. :P
:)
szűcs