Sikkről, stílusról - spiritusszal. Bio, Kontakt, Jegyzet, Fenomén, Objet de l'Obsession, C'est l'Allure.


2011/02/02

A kritika alapja

Vendégvélemény
VAJDA MÁLYI ZSUZSA
Fashion Guide főszerkesztő,
a Reggeli Tiffany-nál szerkesztője


"A kritika, minden szakma legfontosabb tükre. Amióta világ a világ fontosnak tartjuk a színházi kritikát, a zenei kritikusokat, majd a filmkritikákat és újabban már a gasztrokritikusok véleményét is. Bár a világ legnagyobb napilapjainak hétvégi mellékletéből nem hiányozhat a divatkritika sem, nálunk még nem létezik ez a műfaj. A napilapok egyszerűen lenézik, nem foglalkoznak a divattal, pedig az egyre pezsgőbb magyar divatszakmának már nagyon hiányzik egy valós TÜKÖR.


A legjobb példa erre a folyamatra a gasztrokritika, ami csak pár éve forrta ki magát Magyarországon és szinte azonnal felpezsdítette a magyar konyhaművészetet és gasztronómiát. A jó és értő kritika fontos, mert teljesítményre és versenyre ösztönöz. Ma Magyarországon nincs értő divatkritika és ezért nincs semmilyen tükör sem csak a külföldi "eladom-nemadom" mérce. A piaci teljesítmény pedig nem feltétlenül szakmai érvényességet tükröz.


Egy szakma úgy tud fejlődni, ha értő emberek folyamatosan figyelik és értékelik a teljesítményét és az esetleges fejlődését. A kritika meg kell mondja és el kell magyarázza, hogy valaki, vagy valami NEM jó, vagy nem jó irányba halad. Ugyanis ez a feladata. Az egyetlen feltétel, hogy olyan kritikusokra van szükség, akik már hitelesek, vagy akik egyszerűen írásaikkal, véleményükkel hitelessé teszik majd magukat a divatszakmában. Akik véleménye nem a bántásról, hanem a támogató és építő kritikáról szól és hitelesé válik. "


Fejlődés.
Sötét napszemüveg, jegyzettömb.
Az'Allürista

Nincsenek megjegyzések: